Sitial Gaudí

Autor: Salvador Aulèstia i Vázquez
Any de realització: 1968. Restaurada l’any 2003-04
Material: acer corten (originalment estava feta de ferro)
Ubicació: Parc de Ribes Roges
Promotor: donació a la ciutat de Miquel Adrià, net de l’exalcalde Miquel Guansé

Sitial homenatge a Gaudí va ser la representant espanyola a la XXXIV Biennal de Venècia del 1968, va obtenir el premi de la Fundació Pagani, una menció honorífica del Museu d’Art Modern de Lugano i fou proposada per al premi Pittsburg.

Inicialment, l’obra havia d’anar al Museu d’Art Contemporani de Madrid, però el galerista Miquel Adrià la va adquirir i la va donar a Vilanova l’any 1969, en record al seu besavi, Miquel Guansé, que va ser alcalde de la ciutat, tal i com consta en una placa al pedestal de l’obra. L’artista fa servir el ferro rovellat com a element expressiu del seu llenguatge artístic, introduint elements lineals i florals com a complements de l’obra, que s’inscriu dins la corrent artística de l’abstracció geomètrica.

El mateix Salvador Aulèstia recordava que la seva peça era el primer monument del món dedicat a Antoni Gaudí.

Sitial Gaudí es va inaugurar el 12 de juny del 1969 a la cruïlla de la rambla de la Pau amb el passeig Marítim, d’on es va retirar en ubicar-hi el monument a Macià (1983), situant-la al final del carrer del Gas. Arran de la restauració, Ajuntament i família van acordar un nou emplaçament que millorés la vista i l’entorn de l’escultura, situant-la al parc de Ribes Roges.

Aquesta escultura estava realitzada amb restes de ferralla nàutica, però amb el pas dels anys el ferro es va anar degradant i el 2001, en el marc de l’Any Gaudí, s’impulsà la seva restauració. La restauració va tenir lloc als tallers de Pere Casanova a Mataró, on a causa del seu greu estat pràcticament es va haver de refer de nou, fent una rèplica amb acer corten que suporta millor l’ambient salí. A més, també es va refer la peanya, en pedra, i amb una nova llegenda que explica millor la història de l’escultura. La restauració va ser pagada per Pirelli i Ports de la Generalitat.

Salvador Aulèstia i Vázquez

Barcelona 1915 – 1994

Pintor i escultor; la seva obra tendeix a l’abstracció. Va exposar sovint a Barcelona, on té la seva obra més famosa: El sideroploide feta entre el 1960 i 1963, actualment ubicada al Moll dels Pescadors. Es tracta d’una de les escultures de ferro més grans del món: cent tones de ferro, 17 m d’alçada i 63 m de llargada.

La seva obra es troba a diversos museus, com el MACBA a Barcelona, el Museu Reina Sofia, el Museu d’Art Modern de París i el de Berna, el Düsseldorf Kunst Akademie i la Pinacoteca de Brera a Milà, entre d’altres.

Per saber-ne més:

Enllaços d’interès: