Home i Dona

Autor: Xavier Cuenca
Any de realització: 1991
Material: bronze amb pàtina daurada
Mides: 3,5m. figura masculina i 3m la figura femenina
Ubicació: Pl. del Mercat

Xavier Cuenca realitzà l’escultura pensant en aquest emplaçament, la Pl. Soler i Carbonell o Pl. del Mercat. Representa el perfil parcial de dues figures en sentit vertical. Aquestes peces estan col•locades sobre una peanya formada per un cub d’acer corten (originalment la base era de marbre).

Al desembre del 2000 un camió va donar un cop a l’escultura i la figura de l’home es va trencar. Es va decidir llavors canviar la peanya per una més alta i el maig de 2005 l’escultura es tornar a col•locar a la seva ubicació.

Xavier Cuenca Iturat

Vilanova i la Geltrú, 1958

Llicenciat en escultura per la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona) l’any 1982, on fou deixeble de l’escultor Josep Salvador Jassans. Ha realitzat diverses intervencions escultòriques en espais públics a Maastrich (Holanda), Barcelona, Cassà de la Selva, Rubí, Castelldefels, Argentona, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes i Gavà. Ha fet exposicions de la seva obra escultòrica a París, Barcelona, Madrid, Girona, Lleida, Calafell, Sitges, i Andorra.

És característica de la seva obra els cossos fragmentats i especialment el treball amb la matèria amb la que crea irregularitats texturals que s’inspiren en el paisatge natural. És un dels pocs escultors catalans en actiu que realitza manualment tots els processos de la realització de les escultures en bronze íntegrament al seu taller.

Per a saber-ne més:

Bibliografia

  • PUIG ROVIRA, Francesc Xavier: Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 2003 (p. 102-103)
  • VVAA. XCI. Xavier Cuenca. Geografia Humana (catàleg de l’exposició). Centre d’Art Contemporani La Sala. Vilanova i la Geltrú, 2012

Enllaços d’interès