Pasífae

Autor: Òscar Estruga i Andreu
Any de realització: 1991
Material: bronze
Mides: 5m. de llargada, 3,20m. d’alçada, 1,50 m. d’amplada
Ubicació: Platja de Ribes Roges
Promotor: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Escultura situada a l’espigó de la platja de Ribes Roges, realitzada per Òscar Estruga el 1991 i col·locada el 1993 damunt una plataforma de formigó en la qual hi ha gravada la següent llegenda: “Pasífae, filla del Sol, va sofrir una boja passió pel bou més blanc del ramat del seu espòs Minos, rei de Creta”.

El mite de Pasífae

Posidó, déu del mar, va enviar un toro blanc al rei Minos de Creta perquè el sacrifiqués en el seu honor. El rei Minos no ho va fer, provocant la ira de Posidó. El déu es va venjar fent que la dona del rei, Pasífae, s’enamorés bojament d’aquell toro blanc. Sota les ordres de la reina, Dèdal -que era l’enginyer de l’època- va fer una vaca de fusta, on Pasífae es va amagar. Així, Pasífae, va poder consumar el seu amor amb el toro blanc. De la seva unió va néixer el minotaure. La mort del minotaure, gràcies a l’atenès Teseu, va alliberar de la por a tots els pobles del mediterrani.

Òscar Estruga

Vilanova i la Geltrú ,1933

Realitza els seus primers estudis artístics a Vilanova i la Geltrú. La primera exposició la fa a les Galeries Laietanes de Barcelona l’any 1956. L’any 1959 es trasllada a Madrid on s’estableix i segueix els estudis a la Escuela de Artes y Oficios i en el Círculo de Bellas Artes. Ha fet exposicions a nombroses ciutats de tot l’Estat, bàsicament a Madrid i Barcelona, també ha exposat a diverses ciutats europees.

Les tècniques més emprades per l’artista són el gravat, la pintura i el dibuix. És abundant la temàtica mitològica en la seva carrera. Ha exposat diverses vegades a Vilanova i la Geltrú.

Per saber-ne més:

Bibliografia

  • CALLEJÓN CABRERA, Joan: Pasífae: oracle a Ribes Roges, Vilanova i la Geltrú. El Cep i la Nansa, 2004
  • CORREDOR-MATHEOS, José (et al): Òscar Estruga: el laberint i la vida. Catàleg de l’exposició al Centre d’Art Contemporani La Sala. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2009
  • LÓPEZ KRAHE, Guillermo: Oscar Estruga: escultura y pintura. Catàleg de l’exposició a la Galeria Biosca. Madrid, 1991

Enllaços d’interès