Ventureta Mestres i Gras

(Vilanova i la Geltrú, 14 de juliol de 1925 – 25 de juliol de 1994)
Cantant i soprano.

Soprano professional i cantant, principalment de sarsuela, successora de les sopranos vilanovines Rosario d’Ory, Pilar Bagüés, Montserrat Miró i Antònia Paretas.

Ventureta Mestres va exhibir les seves extraordinàries qualitats i facultats vocals des de ben jove al Cor Parroquial de Santa Maria de la Geltrú, on fou descoberta pel mestre Francesc Montserrat, el seu primer professor de cant i solfeig. Després, gràcies a una beca, amplià la seva formació al Conservatori del Liceu de Barcelona, on hi estudià sis cursos amb la reconeguda professora Dolors Frau. El març de 1945 actuà de soprano amb el trio Montserrat.
Va debutar al Teatre Bosc de Vilanova el 16 d’octubre de 1947 on cantà la difícil òpera Marina d’Emilio Arrieta amb un èxit aclaparador. L’any 1949 va guanyar el primer premi del Concurs Nacional d’Òpera organitzat per Ràdio Tarragona. L’any 1953 fou contractada com a soprano professional del promotor Tomàs Ros, i debutà amb Marina al Teatre Borràs de Barcelona. Prosseguí després amb la companyia del baríton Francesc Bosch i debutà al Teatre Espanyol de Barcelona amb La tabernera del puerto i després al Teatro Gayarre de Pamplona.
Més endavant formà part de la companyia de Joan Gual i després de la del Teatre Bravium de Reus sota la direcció de Josep Casanovas. Fins a finals de l’any 1956 actuà professionalment pels principals teatres d’Espanya i França, i va tenir d’acompanyants, entre d’altres, Josep Forasté, Francesc Egea, Angelita Navés, Rafael Campos, Andreu Viñas, Joan Gual, Enric Sacristán, Gregori Cañabate, Antoni Miras, Reyes Millán, Esteban Recasens, etc.
L’any 1957 va rebre la medalla d’argent al Mèrit Teatral de Reus i un guardó similar de la Societat Coral “El Ciervo” de Sabadell. De l’any 1960 al 1975, va fer actuacions per lliure, sense estar lligada a cap companyia. Va posar cloenda a la seva carrera cantant Los Gavilanes al Teatre La Salle de Reus. Va morir l’any 1994.

El 2009 rebé un nou homenatge ciutadà, amb la publicació d’una biografia a càrrec de Miquel Altadill Giner i la col·locació d’una placa a la casa on va viure.

Obra

 • Marina, d’Emilio Arrieta.
 • Los Gavilanes.
 • La tabernera del puerto.
 • Altres títols que interpretà al llarg de la seva carrera artística havien estat:
 • La Rosa del Azafrán, Los Claveles, Maruxa, La Viejecita, Bohemios, El cantar del arriero, Marina, La Generala, Don Gil de Alcalá, Luisa Fernanda, La Dolorosa, Cançó d’amor i de guerra, La Tempestad, El Divo.

Referències locals

  • L’Ajuntament acordà donar el nom de Ventureta Mestres a un carrer de la població, a la zona de la Masia Nova, acord unànime del Ple Municipal del dia 3 d’abril de 1995 a proposta de l’Associació Amics de la Lírica i de la Música. El dia 6 d’agost de 1995 s’inaugurà oficialment el carrer dedicat a la soprano vilanovina.

 

Bibliografia

   • ALTADILL GINER, Miquel. Ventureta Mestres i Gras; soprano vilanovina. Vilanova i la Geltrú, 2009
   • PUIG ROVIRA, Francesc X. Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2003 (p. 203)

 

Enllaços