Germanes Rosell, Teresa i Eulalia Rosell i Capdevila

 

Teresa Rosell Capdevila (Barcelona 6 febrer 1872 – Vilanova, 20 juny 1954)

Eulàlia Rosell Capdevila (Barcelona, 31 agost 1879 – Vilanova, 5 febrer 1953)

Professores de català i d’esperanto, folkloristes i amants de les tradicions

Teresa i Eulàlia Rosell Capdevila foren unes mestres que aplicaren una pedagogia innovadora. Entusiastes de les tradicions contribuïren a la recuperació d’algunes tradicions vilanovines, i col•laboraren amb Joan Amades en la recopilació de dades del costumari català. Estudioses de l’esperanto, van fer la primera traducció al català d’una obra escrita en aquesta llengua planificada. Relacionades amb els intel•lectuals del moment, a casa seva es reunien els artistes vilanovins Martí Torrents, E. C. Ricart i Joaquim Mir.

La Teresa Rosell, professora titulada i la seva germana, l’Eulàlia Rosell, que l’ajudava, vivien al carrer Major 44 on feien classes en català, castellà i francès, de llenguatge, matemàtiques, civisme, dibuix, pintura, dansa i cançons, a més de classes de català a l’Ateneu. La casa per dins era com un museu a causa de la seva il•lusió pel col•leccionisme i per la recuperació de tot el que era tradicional. Conservaven tota mena d’antigalles, llibres, documents, estampes, romanços, col•leccions senceres de goigs, gravats, auques, ventalls, imatges religioses, mobles antics… entre moltes altres coses de gran valor.

Diuen que a l’entrada de casa seva hi havia l’escut de l’esperanto. Havien après aquesta llengua i l’ensenyaven en les seves classes. L’any 1909 la Sra. Teresa formà part de la junta de la primera associació Laboro Esperanta, organitzada a Vilanova el 25 de gener, sent l’única dona. El 1914 les germanes participaren en un congrés internacional d’esperanto a Brussel•les, i l’any 1915 en el 6è Congrés de la Federació Esperantista Catalana, celebrat a Vilanova, bressol de l’esperanto a Catalunya. Eulàlia Rosell feu la primera traducció al català d’una obra escrita en esperanto. Admiradores de l’obra del poeta Manuel de Cabanyes, la utilitzaven en les seves classes.

Van deixar el seu fons a l’Arxiu de l’Orfeó Català.

Referències locals

    • L’Ajuntament les hi va dedicar un carrer a la zona de la Rambla Sant Jordi.
    • L’Ajuntament va col·locar una placa a la façana de la casa núm 1 del carrer de Sant Josep on van viure ambdues, la plaça fou col·locada el 27 de març de 2007 amb motiu del dia de la dona treballadora.

Bibliografia

    • PUIG ROVIRA, Francesc X. Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2003 (p. 287)
    • BARBERÀ, Jaume «Las hermanas Rosell» (en castellà). Diari de Vilanova [Vilanova i la Geltrú], 26-07-1975, pàg. 3.
    • GARCIA SEGARRA, Mª Providència. Germanes Rosell, Teresa i Eulalia. Retrat Núm.30, Vilanova i la Geltrú.  Ajuntament de Vilanova i la Geltrú , 2004.