Porta d’entrada a la ciutat

Autor: Juan José Novella
Any de realització: 2007
Material: acer corten
Mides: 6m d’alçada i 3m d’amplada
Ubicació: Plaça de les Casernes
Promotor: VNG Aparcaments

Porta que simbolitza el diàleg amb la història, l’home i la ciutat.

Juanjo Novella va realitzar l’escultura en una sola peça d’acer carboni, de sis metres d’alçada, i aprofita el retall del pas de porta per apuntar una estora que convida al pas del vianant. Destaca la textura, que reprodueix les formacions coral•lines.

Segons l’artista el disseny de l’obra està basat en el que històricament havia significat la plaça de les Casernes, la porta d’entrada a la ciutat. Per a l’escultor basc l’obra s’ha realitzat també pensant en el mar, per això la forma d’estructura coral•lina o d’algues marines.

Per a la realització d’aquesta escultura es convocà un concurs públic que guanyà Novella l’1 de desembre de 2006. Quasi un any més tard, el 29 de novembre de 2007 arribava l’escultura procedent del País Basc i s’instal•lava a la Plaça de les Casernes.

Juanjo Novella

Barakaldo, 1961

Escultor autodidacte, nascut a Barakaldo el 1961. Director del Centro de Arte Novella de Portugalete, ha estat col·laborador en campanyes com Posa’t guapa! de Barcelona i, després, a Eibar, de la proposta Art al Carrer de Bilbao o de la millora del paisatge urbà de Vitòria.

Des de principis dels vuitanta exposa regularment i rep nombrosos premis, especialment al País Basc, però també en l’àmbit nacional.

Destaquen especialment les seves intervencions en l’espai públic: té nombroses escultures a Barakaldo, Iurreta, Gijón, Avilés o Sant Llorenç d’Hortons, però també ha realitzat pintures murals a esglésies, ajuntaments o equipaments públics, sobretot al País Basc.

Per a saber-ne més:

Enllaços d’interès