Monument a Francesc Macià

Autor: Josep Maria Subirachs
Any de realització: 1983
Material: pedra (travertí groguenc)
Mides: 1350 cm
Ubicació: Rambla de la Pau
Promotor: Comissió promonument

Realitzada per Josep Maria Subirachs l’any 1983, ha esdevingut un dels símbols més de la vila. És un obelisc buidat en la seva part baixa amb la imatge del que va ser primer president de la Generalitat republicana, Francesc Macià, nascut a Vilanova i la Geltrú el 1859.

L’obelisc de pedra és de secció quadrada, de cada costat baixa una franja texturada, i en destaca l’efígie del personatge. El tipus de pedra es travertí groguenc i porta les següents inscripcions: “Estimo tots els vilanovins sense distinció de classes ni de partits. Francesc Macià i Llussà ( Vilanova i la Geltrú, 1859-1933)”. També hi ha gravat l’escut de la Generalitat amb la data d’inauguració del monument que fou el 18 de desembre del 1983 per part del president de la Generalitat, Jordi Pujol, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Macià.

La seva situació davant del mar resulta molt adient, ja que la verticalitat de l’element contrasta amb l’horitzontalitat del paisatge.

Per fer realitat el projecte es va crear una comissió promonument (1977-1983) en la qual hi havia representants de diferents entitats vilanovines. El monument es va encarregar a l’escultor Josep Maria Subirachs per unanimitat dels components de la comissió.

En aquesta obra es poden veure representades algunes de les principals característiques de l’obra de Subirachs: l’estabilitat i immutabilitat de les seves obres per a les quals utilitza materials resistents i formes estables, la frontalitat, la oposició d’elements que es contraposen però es complementen (ple – buit, llis – rugós, vertical – horitzontal,…) i la reivindicació identitària evocant la història i cultura catalanes.

Josep Mª Subirachs

Barcelona, 1927 – 2014

L’obra de Subirachs és una de les més riques i representatives de l’art contemporani. És un escultor reconegut a nivell mundial i ha estat un dels precursors de l’escultura de vanguardia a Catalunya a la segona meitat del segle XX.

A més d’una notable projecció internacional, amb nombroses exposicions celebrades i obres emplaçades en ciutats i col•leccions de tot el món, cal destacar la presència de la seva producció arreu de Catalunya, amb diverses obres monumentals. D’entre la seva immensa producció destaca el seu programa escultòric a la Façana de la Passió de la Sagrada Família (1987 -2009), el monument a Macià a Plaça Catalunya a Barcelona, la decoració escultòrica del Santuario de la Virgen del Camino (Lleó), les escultures per al Monestir de Montserrat, el Palau del Lloctinent i el de la Generalitat a Barcelona, etc

Al llarg de la seva carrera ha guanyat també diversos premis i distincions.

Per a saber-ne més:

Bibliografia

  • BURGAYA SUBIRACHS, Judit: Subirachs a Catalunya: obra en espais públics. Ed. Mediterrània, 2006
  • GILBERT, Trinitat: L’obelisc que recorda Francesc Macià. Vilanova i la Gelrú (1986-1993). Un monument i un poble. Ed El Cep i la Nansa, 2007
  • Web sobre Josep Maria Subirachs

Enllaços d’interès