Monument als Promotors del Ferrocarril

Autor: Ramon Padró i Pedret (pintor i decorador) i Joan Roig i Solé (escultor)
Any de realització: 1881-1883
Material: Pedra i marbre de Carrara
Mides: 10 m d’alçada
Ubicació: Pl. Eduard Maristany
Promotor: Ajuntament de Vilanova i aportacions locals i de Cuba

Es va construir a partir de l’any a partir de 1881 per commemorar l’arribada del tren a Vilanova.

La part més notable del conjunt és la meitat superior, on es troba Catalunya, representada per una matrona escrivint la data de la inauguració de la línia fèrria, porta corona de princesa, amb l’escut al costat. Al pedestal que la sosté hi ha quatre medallons, el principal amb el bust de Francesc Gumà, als altres costats les cares de Víctor Balaguer, Pau Soler i Morell i Joan Torrents i Higuero. A la base d’aquest pedestal quatre figures femenines simbolitzant les ciutats de Barcelona, Vilanova, Valls i la línia fèrria. Barcelona representada per una matrona amb corona comtal i a la mà el caduceu de Mercuri, símbol del comerç. Vilanova, coronada de flors sostenint un rem, com a ciutat marítima. Valls amb una matrona coronada d’espigues, amb una pala a la mà, simbolitzant l’agricultura i l’abundància, i la línia fèrria amb una matrona coronada d’estrelles, que porta en una mà els símbols del foc i dels llampecs i, a l’altra mà, una locomotora.

Hi ha els escuts dels pobles per on passa la línia i a la base dels cossos que sostenen les estàtues trobem, també, altres escuts, són els de l’Havana, Cienfuegos, Matanzas i Cárdenas, en record de les ciutats on residien les persones que van donar suport econòmic al projecte. Joan Roig entregà les escultures a començaments del 1883.

Joan Roig i Solé

Reus, 1835 – Barcelona, 1918

Va ser un dels escultors més acreditats de la Barcelona de finals del segle XIX. Estudià a l’Escola Llotja de Barcelona i a l’Acadeèmia de San Fernando de Madrid. Té escultures a moltes cases de l’eixample barceloní, són seves les de la portalada de la Catedral de Barcelona i l’emblemàtica “Dama del paraigua” del parc de la Ciutadella. A pocs metres de les escultures de Roig a Vilanova, hi ha les estàtues del poeta Manel de Cabanyes i de l’arquebisbe Armanyà, a la porta de la Biblioteca Balaguer, fetes pels seus deixebles Josep Campeny (1890) i Manuel Fuxà (1887), respectivament.

Per a saber-ne més:

Bibliografia

  • COLL i MIRABENT, Isabel: Mostres d’un impuls cultural d’amplis horitzons a Vilanova i la Geltrú. Miscel•lània Penedesenca IX

Enllaços d’interès