Manuel de Cabanyes i Ballester

(Vilanova i la Geltrú, 1808 – 1833)

Poeta.

Manuel de Cabanyes va començar la carrera de filosofia a la Universitat de Cervera i els estudis de dret a València, encara que mai no va exercir d’advocat. El seu primer poema conegut és l’oda A Doña María Josefa Amalia, reyna de España, que ja destil·lava el seu compromís amb la llibertat literària i el seu posicionament proper al liberalisme. A més de conrear la poesia, féu algunes traduccions d’obres italianes. Tres mesos abans de morir va ser publicat el seu llibre de poesies Preludios de mi lira.

Manuel de Cabanyes va néixer el 27 de gener de 1808 a Vilanova i la Geltrú. En quedar-se orfe de pare als sis anys i a causa de la situació política del moment, la seva família es traslladà a Barcelona, on va iniciar estudis humanístics a l’Escola Pia de Sant Antoni. Va començar la carrera de filosofia a la Universitat de Cervera, després es traslladà a la Universitat de Tarragona. Més tard inicià els estudis de dret a València, els quals va finalitzar, encara que mai no va exercir d’advocat. Durant l’època d’estudiant s’interessà en la lectura de filosofia (Locke, Kant, Condillac) i en l’aprenentatge de llengües, tant grec i llatí, com llengües modernes. El seu primer poema conegut és l’oda A Doña María Josefa Amalia, reyna de España, que fou publicat el 1828 en un llibre commemoratiu de la visita reial a Cervera. A més de conrear la poesia, féu algunes traduccions d’obres italianes, la més coneguda la de la tragèdia en vers Mirra de Vittorio Alfieri. Una vegada acabats els estudis, passava els estius a Vilanova i la resta de l’any repartida entre Barcelona i La Granada, lloc on va ser enterrat, tot i haver mort a la Masia de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú. Tres mesos abans de morir va ser publicat el seu llibre de poesies Preludios de mi lira (Barcelona: Bergnes, 1833). La seva obra, que desprèn el seu compromís amb la llibertat literària i amb la renovació poètica, no va ser reconeguda fins anys després de la seva mort, entre d’altres, per Manuel Milà i Fontanals i Marcelino Menéndez Pelayo. En el terreny personal destaca el seu posicionament proper al liberalisme.

Obra

 • Preludios de mi lira (1833)
 • Miscelánea poética (1833)
 • Producciones escogidas (1853)

Referències locals

 • Can Cabanyes, en aquesta casa que encara es conserva nasqué el poeta l’any 1808, tal i com senyala una làpida col•locada a la façana de la plaça de les Cols.
 • La Masia en Cabanyes en la que visqué i morí el poeta, és actualment un Centre d’Interpretació del Romanticisme que porta el seu nom. En aquest espai es poden visitar algunes estances originals del segle XIX, amb objectes i decoració d’època
 • Un dels Instituts de la ciutat, l’IES Manuel de Cabanyes, porta el seu nom.
 • A Vilanova i la Geltrú, el carrer de Manuel de Cabanyes ens recorda la seva figura. Va ser l’any 1857 que l’anterior carrer de Sant Francesc va rebre el nom de “carrer Cabanyes”.
 • A la façana de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer una escultura realitzada per Damià Campeny homenatja a Manel de Cabanyes fent palesa l’admiració que sentia el també escriptor Víctor Balaguer per la seva obra.
 • Si bé en un primer moment per decisió familiar va ser enterrat a la Granada del Penedès, des de 1903 les seves despulles es troben al panteó familiar del cementiri vilanoví.

Bibliografia

 • PUIG PUIG, SEBASTIÀ. El poeta Cabanyes. Barcelona: Oliva de Vilanova, 1927.
 • SOLÀ DE ANDRÉS, Xavier. Manuel de Cabanyes : 1808 – 1833. Vilanova i la Geltrú: Ajuntament, 1997.

Enllaços