Lalo
Jardins de l’Hospital de Sant Antoni
Autor: Fidel Claramunt
Any de realització: 1973-1975
Material: Terracota
Mides: 1,35 m alçada 75 cm profunditat x 46 cm amplada
Ubicació: jardins de l’Hospital Sant Antoni Abat
Escultura situada als jardins de l’Hospital de Sant Antoni, creada per l’escultor Fidel Claramunt. Representa un conegut personatge radiofònic encarnat per Serra Alsina, anomenat Lalo, que impulsava les campanyes benèfiques per l’Hospital de Sant Antoni.
L’escultura es va fer seguint el dibuix de Valentí Castanys, que faria cèlebre el personatge: un noiet amb cara d’espinguet, bondadós, calça curta i amb un floc de cabell caient-li pel front.
L’obra es va inaugurar l’any 1975 com un dels actes de l’homenatge organitzat el 21 de desembre de 1975 a Josep Serra Alsina, el locutor que donava vida a aquest personatge.
En Lalo
En els anys de posguerra, l’Hospital de Sant Antoni Abat era ple de malalts a causa de la fam i el centre no donava a l’abast per cobrir les necessitats d’aquests pacients. És en aquest context que va nèixer una iniciativa radiofònica que amb el temps gaudiria de gran celebritat i popularitat. El locutor Josep Anton Serra Alsina, va encarnar la figura fictícia d’un infant trapella al qual va anomenar Lalo.
En Serra Alsina se servia d’aquest infant fictici per tal de parodiar i fer comentaris crítics sobre els successos remarcables de la Vilanova i la Geltrú d’aquells temps a través de les emissions dominicals d’EAJ 35 Ràdio Vilanova; en un programa que tenia, com a principal fi, dotar de recursos l’Hospital de Sant Antoni Abat.
Els nens entraven al locutori per fer les seves donacions, la qual cosa va donar peu perquè diguessin alguna cosa pels micròfons. En aquelles primeres emissions benèfiques van preguntar un dia a micròfon obert a un dels infants que es va acostar fins a l’emissora per fer el seu donatiu com es deia. El nen que es deia Gonzalo va vocalitzar-ho tan malament que va semblar que hagués dit Lalo. Aquest nom va agradar molt Pere Serra Briones, de qui va néixer la idea de crear un personatge infantil que cridés els seus companys, els nens, cap a l’estimació envers els sofrents.
Per a interpretar el paper del menut Lalo, que hauria d’ésser un infant d’uns cinc o sis anys, van pensar en Josep Antoni Serra Alsina, que també formava part de la tertúlia a l’emissora, el qual acceptà la proposta. Ràpidament el nom de “Lalo” es va fer popular, fins al punt que els nens creien fermament que el “Lalo” existia, de carn i ossos.
Fidel Claramunt
Vilanova i la Geltrú 1929 – 2010
Artista local que va compaginar la seva carrera artística amb la docència a l’escola Sant Bonaventura. Es va formar, per consell d’Enric C. Ricart, a l’Escola Massana i posteriorment a l’escola de Belles Arts de Llotja de Barcelona.
Claramunt va començar a esculpir en fang al set anys i, també després es va dedicar fonamentalment a l’escultura, alhora que va destacar com a figurista i en els relleus i com a pessebrista. El seu art es va dedicar fonamentalment a les temàtiques religioses i costumistes.
A Vilanova es poden veure diverses obres en espais públics a banda del Lalo, com pintures murals a diferents esglésies o la Mare de Déu de les Neus, a la rectoria de la parròquia de Sant Antoni. L’obra per la qual més se l’ha conegut, però, ha estat l’escultura de l’àngel que corona el campanar de l’església parroquial de Sant Antoni Abat.
Per a saber-ne més
Enllaços d’interès
- FRANCÀS, Ramon: Retrat 18. Josep Antoni Serra Alsina (Lalo). Col·lecció Retrat. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2002
- Diari de Vilanova