Can Pahissa

Rambla de la Pau 46

Any de construcció: 1916-1921
Arquitecte: Josep M. Miró Guibernau, arquitecte municipal de Vilanova
Promotor: Sebastià Soler Miró
Estil: Modernista

És l’edifici modernista més notable de Vilanova. Va ser construït entre 1916 i 1921 promogut per Sebastià Soler Miró, retornat de Xile on s’havia enriquit amb el comerç de guano. És espectacular el vestíbul, amb una composició de fantasia basada en formes sinuoses i ovoïdals, així com els vitralls policromats de la lluerna del saló o el jardí, amb el seu mirador rocallós on hi figura el nom del propietari.


Aquesta antiga casa domèstica es troba a la Rambla Principal de Vilanova. Es un des exemples més destacats de l’estil modernista de la zona.

Va ser encarregada per al seu propietari, el senyor Sebastià Soler i Miró, al 1916 i finançada amb els diners que havia fet a Xile amb el comerç de fusta i guano. Construïda entre 1916 i 1921 per l’arquitecte Josep Maria Miró Guibernau va ser projectada com un edifici que constava de planta baixa, un pis i un semisoterrani amb un jardí de considerables dimensions, tot i que finalment va restar inacabada.

Aquesta construcció fusiona elements clàssics com a columnes dòriques amb corbes sinuoses i elaborada forja del moviment modernista català. Disposa d’un petit jardí, també decorat en estil modernista.

La casa va ser propietat de la família fins a la dècada de 1960. L’any 1983 per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i inaugurada al 1985. Actualment forma part de la xarxa de centres cívics de la ciutat i és la seu de diferents entitats i col·lectius.

Bibliografia

  • Francesc X. Puig Rovira. Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 2003
  • Pla Especial i catàleg del Patrimoni Històric, artístic i natural de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 1987

Enllaços d’interès