Font de la plaça Miró de Montgròs (1861)

 

Plaça de Miró de Montgròs

Any de construcció: 1861
Arquitecte: Francisco de Paula del Villar
Promotor: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de Samà, Raventós i Cia.
Estil: Neoclàssic

Font promoguda per “Samá, Raventós i Cia” l’any 1861 i projectada per l’arquitecte Francisco de Paula del Villar.

Inscripció: “Primeramente es mi voluntas consignar la cantidad de 40.000 pesos, para que se inviertan en la construcción del acueducto, en la villa de mi nacimiento Villanueva y Geltrú a fin de que se surta de agua viva su vecindario de cuyo beneficio carece hoy. Codicilo de D. José Antonio Vidal y Pascual de 12 de enero de 1843”.

Font de secció octogonal sobre una base circular. És de pedra i té quatre piques i quatre brolladors que surten de la boca d’unes cares esculpides en marbre. Presenta dos cossos superposats. El superior està decorat amb elements geomètrics i l’escut de Catalunya i el de la vila, així com l’efígie del donant, Josep Anton Vidal i Pascual. El conjunt és coronat per una cornisa i palmetes i té la coberta en forma de pavelló.

La primera pedra es posà el 18 de gener de 1861, data d’inauguració de la portada d’aigua a Vilanova i la Geltrú. Es va dedicar a Josep Anton Vidal i Pascual, fill de Vilanova, que a la seva mort havia fet una donació per a construir fonts públiques.

S’ha restaurat dues vegades, l’any 1962 i el 1983.

«Font de la plaça Miró». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 novembre 2012].