Can Cabanyes
Carrer del Comerç, 2
Any de construcció: Finals s. XVIII
Autors: Decoració interior: s. XIX, Tomàs Solanes i Pau Rigalt i Fargas.
Estil: Neoclassicisme romàntic
1932: obertura tres portals a la planta baixa per Antoni Pons i Domínguez, arquitecte.
Promotor: Llorenç de Cabanyes
La casa Cabanyes és un dels exponents de residències urbanes de les famílies vilanovines benestants, relacionades amb la vinya i la comercialització del vi. Originalment era destinada a habitatge unifamiliar i actualment té altres usos. Està composta de planta baixa, dos pisos i golfes, la caixa d’escala acabada amb una torratxa. No conserva del tot la distribució original, malmesa pels diferents usos que s’hi han adoptat. Com a element destacable té les pintures a les parets i sostres de les principals sales amb motius ornamentals i figuratius de temes mitològics.
L’any 1755, Llorenç de Cabanyes i Boet, membre de la família Cabanyes procedent d’Argentona (Maresme), es va casar amb Mariana Fuster i Garí, pubilla de Josep Fuster, un dels homes amb una millor situació econòmica a la Vilanova i la Geltrú del seu temps. El seu fill, Llorenç de Cabanyes i de Fuster (1758-1814) va ser un important comerciant de vins i aiguardents que va aplegar una important hisenda que s’estenia per les comarques del Garraf i del Penedès. L’any 1790, va adquirir la masia Cabanyes. A finals del segle XVIII, Llorenç de Cabanyes i Fuster va fer construir la casa familiar dels Cabanyes al xamfrà del carrer Comerç i la plaça de les Cols, on anteriorment hi havia la casa del seu avi matern, Josep Fuster. A la clau de l’arc del portal d’entrada del carrer Comerç, número 2, hi ha gravades les inicials del seu promotor. La casa Cabanyes ocupava també l’immoble del costat de la plaça de les Cols, número 3, que possiblement era destinat al servei i cuina. Les sales de la casa són profusament decorades amb pintures a les parets i al sostre amb motius ornamentals i figuratius de temes mitològics o bíblics, d’estil neoclàssic, obra del pintor Tomàs Solanes, i la sala noble, del pintor i decorador Pau Rigalt i Fargas (1778-1845), que a la Guerra del Francès es va establir a la ciutat.
Llorenç de Cabanyes i de Fuster va ser el pare del poeta romàntic Manuel de Cabanyes (1808-1833), que va néixer en aquesta casa l’any 1808. A la façana de la plaça de les Cols de la casa Cabanyes, hi ha una placa de bronze, obra de l’escultor Xavier Cuenca, que així ho recorda. En aquesta casa també hi va viure el pintor vilanoví Alexandre de Cabanyes i Marquès (1877- 1972).
Bibliografia
- Marsé Ferrer, Pere ; Mallofré, Albert, Gené, Lluís. De Vilanova i la Geltrú: la memòria, captiva en imatges i alliberada en fantasies. Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa, 1998
Enllaços d’interès
Geolocalització
41.226958,1.725279