Font de la plaça Soler i Gustems, “plaça dels Carros” (1893)

 

Plaça Soler i Gustems (plaça dels carros)

Any de construcció: 1893
Arquitecte: Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1859 – 1922)
Promotor: Joaquim Soler i Gustems (llegat) a través de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Estil: Modernista

 

Font promoguda per Joaquim Soler i Gustems i per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l’any 1893, projectada per l’arquitecte Josep Font i Gumà.

Font de pedra de base circular amb dos graons, pedestal triangular amb tres piques i tres brocs, un pilar de secció triangular i un coronament escultòric.

Les piques estan situades damunt uns elements de suport d’inspiració clàssica. Simulen columnes amb base, fust i capitell decorat. El pilar presenta diverses inscripcions i al coronament hi ha un casc de guerrer, els escuts de Catalunya i el de Vilanova, i fulles d’acant.
Inaugurada el 17 de gener de 1893, diada de Sant Antoni Abat, patró de la ciutat. S’erigí en record de Joaquim Soler i Gustems (1815 -1891), que a la seva mort  havia deixat el llegat de 7.500 pessetes per a la construcció d’una font-monument a la seva persona. L’ajuntament va escollir l’emplaçament a la plaça dels Carros i encarregà el projecte a l’arquitecte Josep Font i Gumà. El 5 de juny de 1902, per acord municipal, la plaça adoptà el nom de Soler i Gustems.

«Plaça de Soler i Gustems». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 novembre 2012].

Itinerari: un passeig per Vilanova centre.
Plaça de Soler i Gustems, fitxa del catàleg de l’Ajuntament

Inventari del Patrimoni Històric Arquietectònic i Ambiental

Per saber-ne més: Monuments commemoratius de Catalunya