El Patrimoni de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú és una ciutat que compta amb un important llegat patrimonial. La mirada interessada i l’atenció sobre aquests elements patrimonials ens dóna la possibilitat d’efectuar lectures variades. Fàcilment en podrem descobrir aspectes que a primer cop d’ull ens passen desapercebuts. Són elements i conjunts diversos realitzats en diferents èpoques amb les característiques pròpies de cada moment històric

Dins el patrimoni de Vilanova i la Geltrú resulta especialment interessant la petja que el segle XIX va deixar marcada damunt la ciutat. L’exemple més evident és la projecció de l’Eixample Gumà (1876), model d’un urbanisme modern per la nova ciutat que uneix els nuclis de la Geltrú i Vilanova amb la llacuna de la Marina, també dita Platja de Baix a Mar.

En l’actualitat Vilanova i la Geltrú ofereix una variada  proposta cultural amb museus de primers ordre com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (secció del MNAC, i del la Biblioteca de Catalunya) i el Museu del Ferrocarril de Catalunya  que forma part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i de la Red de Museos de España.).

L’oferta cultural s’enriqueix amb el CIRMAC (Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes) a la Masia d’en Cabanyes i el Museu Romàntic Can Papiol,  cases senyorials que han obert les seves portes al coneixement de la nostra història

Les col·leccions marineres són exposades a l’Espai Far, nou equipament museístic que s’articula com a dinamitzador de la façana marítima de Vilanova i la Geltrú. El Museu del Mar i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués formen un conjunt patrimonial representatiu de la pesca de baixura i del comerç ultramarí.

El port de Vilanova, amb la dàrsena pesquera, la llotja del peix, el club nàutic i la nova marina, ofereix diverses possibilitats d’esbarjo i coneixement.

El patrimoni marítim també té una lectura d’autor en l’antiga fortificació carlina de Ribes Roges: convertida en Torre Blava – Espai Guinovart és una instal·lació artística que homenatja els homes de mar i que està coronada amb una terrassa de guaita excepcional, amb vistes al passeig del Carme i amb magnífica perspectiva a la Gran Marina del port de Vilanova.

La Sala, Centre d’Art Contemporani, comparteix el seu passat social i arquitectònic amb l’actiu present d’exposicions d’obres d’art ben actuals i les propostes d’artistes emergents. Es confirma així que Vilanova i la Geltrú ha estat i és una ciutat d’artistes, creadors plàstics, músics, ballarins i figures que han sabut transmetre la joia del viure i l’amor pels plaers que la Mediterrània regala en aquesta plana riberenca.

Altres patrimonis s’amaguen al redós de Vilanova i la Geltrú.

Sota terra, prop del turó de Sant Gervasi, ha estat excavat el jaciment arqueològic de Darró amb continuades campanyes que han posat al descobert l’antic poblat ibèric, el barri del artesans i una important vil·la romana amb troballes de mosaics i ceràmica.

També hi ha històries antigues i herències nostrades rere els murs de l’Hospital de Sant Antoni i rere les parets de la Casa d’Empara institucions centenàries que han esdevingut fundacions de caràcter social més enllà de la beneficència i la solidaritat popular.

El teatre Principal al capdamunt de la Rambla Principal, l’Orfeó Vilanoví, el Cercle Catòlic o l’emblemàtic Foment Vilanoví són altres exemples del ric llegat patrimonial, lligat al viu present de Vilanova i la Geltrú.

Trobarem també altres edificis emblemàtics que ens parlen del treball col·lectiu, com el Pòsit dels pescadors, la Llotja del peix, l’estació del tren o les xemeneies que encara resten en peu.

 

Les esglésies parroquials, tres d’antigues i monumentals (Santa Maria de la Geltrú, Sant Antoni Abat, l’església de Mar) i dues de modernes la de Sant Joan Baptista i la de Sant Pere al barri del Tacó.

En el recinte fúnebre del cementiri municipal hi trobarem les tombes monumentals de Víctor Balaguer, Joaquim Mir i d’altres prohoms.

Cal remarcar també com a patrimoni cultural i llegat dels avantpassats el parc Gumà, les escoles Pies i el Grup Escolar Pompeu Fabra, el Mercats Central que defineix genuïnament la vitalitat comercials d’una ciutat mediterrània, Vilanova i la Geltrú, castissa i moderna a la vegada

Divers i original el patrimoni vilanoví i geltrunenc, de Baix a Mar a la Masia d’en Cabanyes xerra molts idiomes, només cal obrir ben bé el ulls i descobrirem elements arquitectònics i decoratius ben singulars, parar l’orella i escoltar com els indrets i les pedres ens parlen de les històries antigues i modernes.

Les torratxes de les cases antigues, els portals adovellats de les cases senyorials dels americanos, els jardins romàntics que complementen les vil·les d’artistes modernistes.