El patrimoni de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú és una ciutat que compta amb un important llegat patrimonial. La mirada interessada i l’atenció sobre aquests elements patrimonials ens dóna la possibilitat d’efectuar lectures variades. Fàcilment podrem descobrir aspectes que a primer cop d’ull ens passen desapercebuts. Són elements i conjunts diversos, realitzats en diferents èpoques amb les característiques pròpies de cada moment històric.

Dins el patrimoni de Vilanova i la Geltrú resulta especialment interessant la petjada que el segle XIX va deixar damunt la ciutat. L’exemple més evident és el projecte i execució de l’Eixample Gumà (1876), un model d’urbanisme modern per la part nova de la ciutat que unia els nuclis de la Geltrú i de la Vilanova vella amb la platja, el barri de la Marina, també dit Sa LLacuna o Baix-a-Mar.

En l’actualitat Vilanova i la Geltrú ofereix una variada oferta cultural amb museus de primers ordre com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (secció del MNAC i de la Biblioteca de Catalunya) i el Museu del Ferrocarril de Catalunya, que forma part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i de la Red de Museos de España).

L’oferta cultural s’enriqueix amb el CIRMAC (Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes) a la Masia d’en Cabanyes i el Museu Romàntic Can Papiol, cases senyorials que han obert les seves portes al coneixement de la nostra història.

Les col·leccions relacionades amb les activitats marineres són exposades a l’Espai Far, equipament museístic que s’articula com a dinamitzador de la façana marítima de Vilanova i la Geltrú. El Museu del Mar i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués formen un conjunt patrimonial representatiu de la pesca de baixura, del comerç ultramarí i d’altres aspectes singulars com és la història de la Carpa Juanita o el bot de salvament marítim Víctor Rojas exposat en l’àmbit públic dels jardins de l’Espai Far.

El port de Vilanova, amb la dàrsena pesquera, la llotja del peix, el Club Nàutic i les instal·lacions de la Grand Marina, ofereix diverses possibilitats d’esbarjo i coneixement.

El patrimoni marítim també té una lectura d’autor en l’antiga fortificació carlina de Ribes Roges: convertida en Torre Blava – Espai Guinovart: una instal·lació artística que ret homenatge als homes de la mar, coronada amb una terrassa de guaita excepcional, amb vistes al passeig del Carme, el parc de Ribes Roges i a la magnífica perspectiva del la platja i a Vilanova Grand Marina la primera marina del Mediterrani concebuda i dissenyada exclusivament per a iots i embarcacions de gran eslora.

Dalt la vila, molt a prop de l’hospital de Sant Antoni Abat hi trobareu La Sala, Centre d’Art Contemporani, que comparteix el seu passat social i arquitectònic amb l’actiu present d’exposicions d’obres d’art actuals i propostes d’artistes emergents. Es confirma així que Vilanova i la Geltrú ha estat i és una ciutat d’artistes, creadors plàstics, músics, ballarins i figures. Personatges que han sabut captar i transmetre la joia del viure i l’amor pels plaers que la Mediterrània regala en aquesta plana riberenca.

Altres patrimonis s’amaguen a redós dels carrers de Vilanova i la Geltrú:

Sota terra, prop del turó de Sant Gervasi, ha estat excavat el jaciment arqueològic de Darró en continuades campanyes que han posat al descobert l’antic poblat ibèric, un barri del artesans i la important vil·la romana on han aparegut mosaics i ceràmica de diverses èpoques.

També hi ha històries antigues i herències nostrades rere els murs de l’Hospital de Sant Antoni bat i rere les parets de la Casa d’Empara, institucions centenàries que han esdevingut fundacions de caràcter social més enllà de la beneficència noucentista i de la solidaritat popular.

El Teatre Principal, al capdamunt de la Rambla Principal, l’Orfeó Vilanoví, prop del campanar de Sant Antoni Abat, el Cercle Catòlic, a tocar de la porticada plaça de la Vila o l’emblemàtic Foment Vilanoví, a la plaça de les Cols, són altres exemples del ric llegat patrimonial, lligat al viu present de Vilanova i la Geltrú.

A Vilanova i la Geltrú existeixen altres edificis emblemàtics que ens parlen del progrés industrial i del treball col·lectiu, com és l’edifici del Pòsit dels pescadors, la Llotja del peix, l’estació del tren o les xemeneies que encara resten en peu com a testimoni del passat fabril.

 

Tres antigues esglésies parroquials són veritables edificis monumentals (Santa Maria de la Geltrú, Sant Antoni Abat i l’església de la Immaculada Concepció o església de Mar), altres dues parròquies són de construcció moderna: la de Sant Joan Baptista. al barri del mateix nom, i la de Sant Pere apòstol al barri del Tacó.

En el recinte fúnebre del Cementiri Municipal hi podem contemplar els panteons familiars i les tombes monumentals de Víctor Balaguer, Joaquim Mir, Alexandre de Cabanyes i d’altres prohoms vilanovins.

Cal remarcar l’important llegat dels avantpassats vilanovins que ha perdurat en el parc Gumà, les escoles Pies i el Grup Escolar Pompeu Fabra. El Mercat Central defineix genuïnament la vitalitat comercial d’una ciutat mediterrània, Vilanova i la Geltrú, antiga i moderna. El Mercat de Mar es un equipament comercial modern que cobreix les necessitats de Baix-a-Mar

El patrimoni vilanoví i geltrunenc és divers i original, de Baix-a-Mar a la Masia d’en Cabanyes parla molts idiomes. Només cal obrir ben bé el ulls per descobrir elements arquitectònics i decoratius ben singulars, parar l’orella i escoltar com els indrets i les pedres expliquen històries antigues i modernes.

Les torratxes de les cases senyorials, els portals adovellats de les cases dels indianos o americanos, els jardins romàntics completen les mansions on van viure artistes modernistes, mercaders i industrials que han fet de Vilanova i la Geltrú un lloc especial, original i genuí. Però també hi trobarem cases d’obrers i edificacions populars que configuren l’entramat de carrers i el urbanisme de la nostra ciutat anomenada, carinyosament, l’Havana Xica.